Viewing Room Main Site
Bø! Ble du skremt av denne sykehus-kunsten?

Berg, Marthe. «Bø! Ble du skremt av denne sukehus-kunsten?,» VG, may 14, 2015.

«Dame med draperi» er plassert utenfor hovedinngangen ved det nye sykehuset i Østfold, og kan få hjertet til å hoppe over et slag.

Planlegger du et besøk ved det nye sykehuset i Østfold har du nå muligheten til beskue et nytt kunstverk.

Skulpturen «Dame med draperi» er signert Sarpsborg-kunstneren Fredrik Raddum, og viser en barføtt kvinne med et sjal over hodet som dekker ansiktet og deler av overkroppen hennes.

– Enkelte syns den er skummel

Bronsestatuen har allerede rukket å skape reaksjoner blant pasienter, besøkende og ansatte ved sykehuset, som 4. mai startet deler av driften. I oktober vil ytterligere 65.000 kvadratmeter tas i bruk.

– Vi har fått mye positiv omtale, noen negative reaksjoner og noen litt avventende. Enkelte synes den er litt skummel, mens andre sier den er fin, forteller Nina Kristiansen i Prosjekt nytt Østfoldsykehus til VG.

Det var Sarpsborg Arbeiderblad som først omtalte saken.

Kunstverket er plassert rett utenfor hovedinngangen, og vil bli svært synlig når sykehuset åpner for fullt. Østfoldavisen har vært i kontakt med en kvinne som beskriver statuen som «uhyggelig, skremmende og lite optimistisk».

Vil bli stående

Kristiansen forteller at symbolikken i skulpturen er gjennomtenkt.

– Tanken bak kunstverket er at det skal symbolisere møtet med det ukjente. Det er individuelt hvordan man tolker kunst, men den kan for eksempel symbolisere frihet eller sårbarhet, alt ettersom hvilken sinnsstemning du er i eller bakgrunn du har.

I tillegg til denne statuen avdukes fem store kunstverk neste torsdag. De er alle plassert i det offentlig rom, og kan derfor sees allerede nå.

– Skulpturen er en del av et stort kunstprosjekt, så det ville vært mer overraskende om det ikke kom noen reaksjoner, mener Kristiansen, og forsikrer om at statuen vil bli stående på sin plass, selv om ikke alle ønsker den velkommen.