I en alder av 73 år debuterer Håkon Bleken som forfatter. Samtidig legger han pennen på hyllen. -Det blir ikke flere bøker, nei, forsikrer han.

Han hater å bli gammel, men innser at døden snart har sin berettigelse. Livets slutt er et av mange temaer maleren Håkon Bleken tar opp i sin debutbok "Mellom fargene - Nedtegnelser".-Hvem tenker ikke på døden? Jeg er jo snart der. Jeg må jo være opptatt av min egen livssituasjon!Han sier det med et slags smil, for i sine aforismer ufarliggjør, nesten håner, han også døden. "I resten av mitt liv har jeg god tid. Jeg skal bare rekke å dø," skriver Bleken.Om ikke livet er over riktig ennå, setter Bleken punktum som forfatter allerede før debutboken er i butikkhyllene.-Jeg er ikke forfatter og tar følgene av det...

Maktsykt kunstmiljø

Helt siden 1975 har han gjort sine notater om livet på godt og ondt. Om kunsten. Om det han liker og ikke liker. På en måte er boken en hyldest til kunsten og kunstnerne. På en måte er den det ikke.For her svartmales også deler av billedkunstmiljøet med verbale penselstrøk. Bleken snakker om en maktarroganse som tar knekken på talenter som kunne nådd store høyder.-Jeg vil ikke nevne navn, men mange møter veggen i møtet med maktsyke autoriteter.Selv har han store problemer med å holde sine meninger for seg selv. Det må også hjembyen Trondheim tåle i boken.-Byen er jo vakker, men det er så synd at det bor mennesker i den. Selvsagt er det satt på spissen, men vi ødelegger jo byen vår med å sette opp store, høye bygninger som det nye Gjensidige-bygget, som ikke passer inn.

Tilfeldig bok

Egentlig er det tilfeldig at dette kommer på trykk, innrømmer den kjente trondheimsmaleren.-Jeg hadde aldri gitt ut boken hvis ikke forleggeren mente det var liv laga. Når det er sagt, syntes jeg en del av det jeg har skrevet er morsomt formulert, innrømmer Bleken.Han har valgt aforismeformen fordi den gir ham muligheten til å sette ting på spissen.-Aforismen har en veldig tetthet. Det er lite tomprat. Samtidig sier den ikke hele sannheten og har mange åpninger. Det er blitt sagt at et godt maleri aldri er fullført. Det samme kan en si om en tekst, mener Bleken.Fullførte eller ikke; i midten av september stiller maleren Håkon Bleken ut pasteller, kulltegninger og etsninger på Galleri Brandstrup i Oslo. Dem har han ikke snakket så mye om ennå, eller som han selv ordlegger det i boken: "Jeg er livredd for å snakke om bilder mens jeg holder på med dem. Jeg er helt sikker på at mange bøker er blitt snakket bort på Theatercaféen."