image

ROBERT MAPPLETHORPE

Calla Lilies, 1985 / 2003

gelatin silver print

Copyright: Robert Mapplethorpe Foundation

I kveld, torsdag 31. mars, åpner en Robert Mapplethorpe-utstilling i Galleri Brandstrup på Tjuvholmen i Oslo.

Utstillingen er den første salgsutstillingen til den verdenskjente fotokunstneren i Norden.

Over 1,3 millioner kroner

- Vi forventer et godt salg basert på interessen for utstillingen. Om alt forsvinner, vet jeg ikke. Men det har aldri tidligere vært holdt en salgsutstilling i Norden med Mapplethorpes fotografier, sier Kim Brandstrup til Dagbladet.

De 33 fotografiene som vises har en pris på mellom 93.500 og 1.343.000 kroner.

- De fleste fotografiene er i et opplag på ti. Prisen avhenger av hvor mange det fins av hvert enkelt bilde. Prisene varierer fra 12.000 til 150.000 dollar. Så får man gange med 8,5 for å få riktig kurs, sier Kim Brandstrup.

Ikke hardcore-kunst

Robert Mapplethorpe ble født 1946 i New York og døde i 1989 av aids, 42 år gammel. Han regnes som en av de aller største fotokunstnerne. Hans homoerotiske nakenbilder vekker fremdeles engasjement. For tida viser Munch-museet utstillingen «Mapplethorpe + Munch».

- Mapplethorpe var en banebrytende kunstner, sier Brandstrup og legger til:

- Av de 33 bildene vi stiller ut, er 29 for salg. De tre som ikke selges, er selvportretter som tilhører Mapplethorpe Foundation. Ingen av bildene er av pornografisk karakter. Vi stiller ikke ut hans hardcore-verker.

Etterlengtet utstilling

Men han lover likevel mye kropp, estetikk og sensualitet i utvalget av utstillingen, som kort og godt heter «Robert Mapplethorpe». Den er kuratert av Robert Mapplethorpe Foundation i samarbeid med Galleri Brandstrup.

- Dette er en utstilling vi har jobbet for i mange år. Endelig er vi i mål, sier Kim Brandstrup.

Det er ikke ofte man kan se Robert Mapplethorpes bilder i Norge. I 1992 ble en stor utstilling med hans fotografier vist på Galleri F 15 på Jeløya utenfor Moss. Den vakte sterke reaksjoner den gang.

- Verden har gått videre. Hans erotiske bilder provoserer ikke i den grad lenger, slår Kim Brandstrup fast.