image

Kunsthallen i Kistefos-Museet på Jevnaker presenterer skulpturer gjennom ti år av kunstneren Fredrik Raddum (40). Utstillingen vises i perioden 26. mai–6. oktober.

Flere av oss må innta bilen nå, eller andre fremkomstmidler, for nå er de i gang, eventuelt snart i gang: Sommerens kunstutstillinger på Blaafarveværket, Vestfossen, Kistefos, Eidsvold Værk og andre steder i nærheten av Oslo.

Siste helg åpnet Blaafarveværket sesongen, og viser blant annet Munch og malervennene på Modum. Utstillingen inngår i den offisielle og storslåtte markeringen av 150-årsjubileet for Edvard Munchs fødsel, Munch150, og inkluderer malerne Frits Thaulow, Jørgen Sørensen, Karl Jensen-Hjell, Gustav Wentzel, Kalle Løchen – foruten Munch selv.

Under ledelse av Thaulow var disse unge vennene på Modum høsten 1883, og bodde i Madame Reiffs pensjonat på Haugfoss. Kunstnerne var bundet sammen av et felles kunstsyn knyttet til "sannhet" – realismen. De foretrakk naturstudier der hvert strøk skulle gjøres på stedet foran motiv fra nærmiljøet, de eksperimenterte på lerret, papir og treplater – og var ute i all slags vær.

Blaafarveværkets utstilling varer til 22. september, og koboltgruvene holder også åpent i sesongen.

 

Vestfossen kunstlaboratorium

Det er 10 år siden Vestfossen kunstlaboratorium ble grunnlagt som et senter for samtidskunst av billedkunstner Morten Viskum. Jubileet på Vestfossen feires med presentasjonen av Viskums kunstsamling 1986/2013 – en kunstner som samler kunst. Utstillingen åpnet 4. mai.

Vestfossen Kunstlaboratorium eies og drives av billedkunstneren Morten Viskum, som også stiller ut sin kunstsamling der i år.
Nytt av året er utvidelse av Kunstlaboratoriets arealer, vegg i vegg med dagens 3. etasje. Denne er på 700 kvadratmeter og benyttes nå til deler av sesongutstillingen, samt en utstilling av den norske maleren Jørgen Dobloug (68), punktum. punktum. komma. strek – å male er en lystig lek.
Café Cellulose holder til i Kunstlaboratoriets inngangsparti, og utestedet Papirkjelleren er del av den ærverdige fabrikkens gamle lokaler og ligger på baksiden, ut mot fossen.

Det er lett å komme seg til Vestfossen med tog, Eidsvoll – Kongsbergbanen. Se NSBs hjemmesider.

Kistefos-Museet på Jevnaker åpner 26. mai, og her varer sesongen til 6. oktober. Kistefos-Museets kunsthall presenterer Fredrik Raddums (40) kunst gjennom ti år. Kunstneren skaper humoristiske, lett naivistiske skulpturer, gjerne ispedd samfunnskritikk og ofte malt i sterke farge. De nyeste skulpturene retter lys mot "det moderne menneskes ressursforbruk"

Ellers byr Kistefos på et omfattende industrimuseum, en mangfoldig skulpturpark – og naturskjønne omgivelser. Den irske skulptøren John Gerrard skal avduke skulpturparkens nye tilskudd.

Eidsvold Værk

Også Punkt Ø-Galleri F 15 forholder seg til årets Munch-jubileum, og henter frem en mindre kjent historie fra Edvard Munchs liv i utstillingen Munch og Moss 1913–1916. Historien knytter seg til behovet for større atelierplass i arbeidet med å sikre seg oppdraget til Universitetsaulaen i Oslo. Utstillingen, som åpner 1. juni, skal på ulike måter belyse Munchs tilknytning til Moss.

Til sist, men ikke minst, tar vi med Eidsvold Værks sommerutstilling, I de lange nætter med de ni kunstnere Hedevig Anker, Irma Salo Jæger, Josefine Lyche, Kira Wager, Lina Selander, Liv Bugge, Marianne Heske, Marianne Zamecznik og Randi Nygård. Utstillingen forgår i Galleri Festiviteten, og er en hyllest til årets stemmerettsjubileum. Utstillingsperiode: 25. mai til 31. august.

Det er fint å nyte sommeren med god kunst. Dessuten har alle de nevnte utstillingsstedene egne hjemmesider med mer informasjon.