image

NED FRA VEGGEN. – Når kunstneren selv ikke er tilstede, så må jeg trå til, sier Fredrik Raddum som hjelper gallerist Kim Brandstrup (til venstre) med å fjerne ett av bildene til Lars Elling. Bildet ble solgt til en kinesisk samler

Galleri Brandstrup er eneste norske galleri på Armory-show, en av verdens mest prestisjetunge kunstmesser. Prinsesse Firyal av Jordan (68) slo til på en skulptur av norske Fredrik Raddum.

På Manhattans vestside, like ved Hudson-elven, har verdens kunstelite inntatt Pier 92–94; stjernegallerister, kunstsamlere, kuratorer, kunstnere og celebriteter mingler rundt i det gigantiske messeområdet for å drikke champagne, fange opp nye trender – og handle kunst.

Armory sammen med kunstnervenninnen Helen Werngren.– Jeg er opptatt av to ting; den ene er at jeg skal ha en god pris, og at jeg slipper å betale skatt på kunstkjøpet, sa prinsesse Firyal av Jordan da hun kom innom standen til Galleri Brandstrup. Hun slo til på en bronseskulptur av den norske kunstneren Fredrik Raddum – «Teddy–Beast of the Hedonic Treadmill» (2013), samt et maleri av den danske kunstneren, Michael Kvium. På salgsdokumentet sto det kun signert: Firyal.

Firyal er en aktiv kunstsamler og hyppig omtalt i New Yorks sosietetsspalter. Hun var tidligere gift med prins Muhammad bin Talal av Jordan, men paret skilt seg i 1978. Hun ble senere gift med den styrtrike hedgefondforvalteren Lionel Pincus. Firyal eier blant annet en gigantisk penthouseleilighet på Manhattans 5th Avenue, som nylig ble lagt ut for salg til 70 millioner dollar, tilsvarende 434 millioner kroner.

«Alt kan skje»

Fredrik Raddum (40) klarer ikke å skjule at han synes det er stas at Firyal kjøpte en av hans skulpturer.

– Armory er en viktig plattform å være tilstede på som kunstner. Her treffer du alle mulige mennesker, også prinsessen av Jordan. Dette vitner om at klarer du å komme deg ut stuedøren hjemme, så kan alt ting skje, sier Raddum.

Over 2000 kunstverk er stilt ut på Armory.

– Mye av kunsten er veldig dyrt her, men jeg er alltid på jakt etter ideer og inspirasjon, sier svenske Gunilla Wingkvist, som er skulptør bosatt i Paris. Nå er hun på Armory sammen med kunstkollega, Helen Werngren.

– Man må tørre å følge sin egen smak og preferanser, og ikke gå for topp etablerte navn. De beste kunstkjøpene er unge kunstnere på vei opp, sier Wingkvist.

Raddums gjennombrudd

Raddum har de siste årene hatt stor suksess som kunstner, og kunstneren befestet sin posisjon med utstillingen «Fall Out» på Kistefos-museet ifjor. Raddum har også levert flere utsmykningsoppdrag i Norge og utlandet. Han er skulptør, og bruker humor og farger som virkemidler i sine kunstverk–for å kommentere samtiden vi lever i.

– Man må tørre å være visuell. Jeg opplever at humor er et godt redskap for å kommunisere med publikum. Det lages drit mye kjedelig samtidskunst som ikke er opptatt av dialog, og som ikke kommuniserer visuelt. Det er ikke vits å lage kunst som ikke blir sett, og er som fremstår som et tomt skall, sier Raddum.

Før Raddum satte seg på flyet hjem til Norge igår, landet han kanskje ett av sine største gjennombrudd i karrieren; et omfattende bestillingsoppdrag i regi av Queens Art Museum–som skal stå ferdig i juni 2015.

– Vi har hatt dialog nå i lang tid. Alt tyder på at dette går i orden. Vi har satt en dato for prosjektet, og det er utrolig gøy at dette faller på plass. Dette hadde aldri skjedd uten Galleri Brandstrups tilstedeværelse på Armory-show, som gjør en viktig jobb med å promotere norske kunstnere i utlandet, sier Raddum.

Flere store salg

Galleri Brandstrup deltar på Armory Show for andre året på rad – som eneste norske galleri. De er representert ved blant andre Fredrik Raddum, Lars Elling og Sverre Koren Bjertnæs, i tillegg Marina Abramovic, danske Michael Kvium, og finske Nelli Palomäki.

Kvium. Det årlige Armory show holdes på Pier 92–94 i dagene 5.–9. mars i New York.Gallerist Kim Brandstrup sier det er knallharde krav for å få lov til å stille ut på Armory, og at ledelsen på kunstmessen skal godkjenne alle verkene som skal stilles ut. Brandstrup betaler omtrent 800.000 for å delta på messen i New York.

Armory-show

En av verdens ledende kunstmesser innen moderne kunst. Årlig begivenhet i New York, som faller sammen med en rekke andre profilerte kunstmesser på Manhattan, deriblant ADAA-messen.

Første gang arrangert i New York i 1913, og messen ble en milepæl innen moderne Amerikansk kunst. Dagens Armory-show bygger på tradisjonene fra 1913, samt Gramercy International Art Fairs, og er blitt avholdt hvert år siden 1999.

205 ulike gallerier fra hele verden er representert på årets messe – med over 2000 kunstverk.

 

Brandstrup mener det er tydelig at norske kunstnere som Raddum, Elling og Bjertnæs opplever en økende internasjonal interesse, både blant samlere og museer. Lars Elling har solgt tre større bilder på Armory for tilsammen 100.000 dollar, blant annet ett til en kinesisk samler. Etter kjøpet kom samleren tilbake med en delegasjon kinesiske venner og ville kjøpe flere verk – til halv pris. Sverre Koren Bjertnæs har solgt en av sine siste verk, en dragelignende skulptur for 650.000 kroner, mens Raddum har solgt to skulpturer.

– Vi er opptatt av å vise frem gode nordiske kunstnere. Selv om vi har hatt et godt salg, så går vi nok i underskudd på denne messen, men den gir samtidig så mange andre ringvirkninger, sier Kim Brandstrup. Han mener det er viktig at galleriet får kunstnerne sine ut av Norge – og inn på museer og plassert i større internasjonale samlinger.

Tidenes kunstår

New York: Mens norske auksjonshus fortsatt sliter med å komme seg på fote igjen etter finanskrisen, går det internasjonale kunstmarkedet så det suser. 2013 ble det beste året noensinne, med et samlet auksjonssalg på over 12 milliarder dollar. En av trendene er at omsetningen øker på internasjonale kunstmesser. Ifølge en fersk rapport fra Arts Economics fremgår det at 36 prosent av den globale kunsthandelen gikk gjennom kunstmesser, opp fem prosent fra året før.

For kunstinteresserte var New York stedet å være i forrige uke. Parallelt med Armory-show, åpnet Whitney-biennalen hvor den norske samtidskunstneren Bjarne Melgaard deltar. I tillegg har det vært utstillinger, kunstmesser og galleriåpninger over store deler av Manhattan.

En av New Yorks fremste gallerister, Sean Kelly, sier Armory-show er blitt den viktigste kunstmessen i New York, men også på verdensbasis for samtidskunst. Kelly sitter selv i komiteen til Armory.

– Det er masse business å gjøre her, sier Kelly som har en stor stand med kunstnere som Frank Thiel, Joseph Beuys og Alec Soth.

– Kunstmarkedet er svært sterkt for tiden. Vi fikk nylig inn 130 verk av den tyske konseptuelle kunstneren Joseph Beuys. 60 av verkene hans ble solgt før åpningen på Armory, og under selve messen har vi solgt 30 verk til, sier Kelly.