Viewing Room Main Site
Herfra kan ditt Skrik bli verdenskjent

For et høyt, men hemmelig honorar skal den ettertraktede performancekunstneren Marina Abramović (66) ære Edvard Munch i jubileumsåret. Men hun trenger hjelp fra Oslos befolkning.

Vil du delta i Skrik-stuntet i Ekebergparken med den serbisk-amerikanske kunstneren, må du melde deg på innen 4. august.

300 utvalgte får bli med på å lage kunstfilmen. Denne kan bli vist på storskjermer over hele verden.

Slik blir Oslos nye trekkplaste

- Nei, jeg kan ikke kommentere hvor mye hun får for dette, men beløpet er høyere enn du nok kan forestille deg, er det eneste eiendomsinvestor og kunstsamler Christian Ringnes vil si om betingelsene rundt det kommende Marina Abramović-stuntet i Ekebergåsen.

Foreløpig har 806 personer meldt seg på, men initiativtagerne ønsker å forsyne seg fra et utvalg på minst et par tusen. Er du interessert – og har seks timer å sette av – så gå til nettsiden ekebergparken.com.

Sirkus Munch 

300 utvalgte får bli med på en guidet seanse med Abramović, langs Geitestien der Munch fikk inspirasjonen til å male sitt mest kjente verk, Skrik.

Ønsker seg alle aldre

- Vi ønsker å få med et tverrsnitt av Oslos befolkning, i alle aldre fra 10 til 110 år, og med alle yrker, etniske grupper, bydeler og andre avskygninger representert, sier Ringnes.

I tiden 15. til 20. august vil Abramović ta imot grupper på 25 personer om gangen til seansene. Det hele skal grundig dokumenteres av to ulike filmteam.

Selve kunstfilmen regisseres av norske Arne B. Rostad, mens en bakomfilm lages av et eget team som den serbisk-amerikanske kunstneren har med seg.

Improvisasjon og skrik

Hva som skal skje på seansene og hvordan kunstfilmen skal utformes, er foreløpig ikke kjent for andre enn performancekunstneren selv.

Reaksjoner på at nazi-minne skal pusses opp 

Av de 300 som deltar, skal 108 bidrag velges ut til å delta i filmen – sammen med kunstneren.

- Det legges nok opp til en god del improvisasjon når folkene som er med skal finnet skriket i seg, sier administrerende direktør Ina Johannesen i C Ludens Ringes stiftelse når hun tar Aftenposten med på en spasertur langs Geitestien, og ned til det såkalte Munchpunktet som initiativtagerne til Ekebergparken nå har murt opp.

Det 80–90 kvadratmeter store betongplatået troner ut mot Bjørvika og resten av Oslo.

Eksperter og aviskommentatorer strides om det var her eller litt lenger opp i bakken Munch i sin tid fikk den store inspirasjonen til Skrik.

- Vi sier ikke at det var akkurat her, men det er godt dokumentert at det i alle fall var langs Geitestien. Av praktiske årsaker var det mest hensiktsmessig å mure opp Munchpunktet på denne plassen, sier Johannesen.

Investerer 350 millioner kroner

26. september åpner den 255 mål store Ekebergparken hvor Christian Ringnes og hans stiftelse investerer rundt 350 millioner kroner på en unik skulpturpark med kunstverk fra 31 norske og internasjonale kunstnere.

125 millioner går med til å kjøpe kunst, 125 millioner til å ruste opp infrastruktur og bygninger i området. Og 100 millioner skal settes inn i et fond til driften.

Grunnen er Oslo kommunes, som har fristilt den til disposisjon for milliardærens stiftelse.

De første skulpturene er allerede på plass, og det foregår nå et hektisk arbeid for å ferdigstille parken til åpningen i september. To sveitservillaer er pusset opp til å huse besøkssenter og kafé, og vil ha romslige terrasser for de besøkende.

Ut i verden

Abramovićs kunstfilm vil inngå som et av kunstverkene i parken, men det er foreløpig ikke klart om filmen skal bli vist permanent fra et fast sted.

- Er det aktuelt å sette filmen opp ved et monter ved Munchpunktet?

- Det tror jeg ikke. Vi ønsker at Munchpunktet skal ha den formen det har fått nå, svarer Ina Johannesen.

Hun antyder at Ekebergparken og Abramović ønsker å vise filmen på storscener over hele verden, og sier en storskjerm på Oslo S vil være et utmerket sted.