image

FOTO: TRINE LISE NEDREAAS

Et videoverk av film- og videokunstneren Trine Lise Nedreaas er kjøpt inn av Museum of Modern Art (MOMA) i New York.

Dette er en sjelden begivenhet for en norsk kunstner, tidligere er det bare Odd Nerdrum og Jan Groth som har blitt viet plass i det prestisjetunge museet.

- En kjempeoppmuntring

Trine Lise Nedreaas setter stor pris på den sjeldne æren.

- For meg er dette en kjempeoppmuntring og en erklæring om å fortsette med det jeg gjør. Jeg var ganske overrasket over at det skjedde nå, for jeg har ikke holdt på så lenge med dette som det som kanskje er vanlig for dem som blir kjøpt inn av MOMA.

Nedreaas har vært i kontakt med museet det siste året. Snøballen begynte å rulle da hun bodde i New York

første halvår i fjor. Hun møtte MOMAs kurator for film og video, og fikk gjort arbeidene sine kjent gjennom studiobesøk og utstilling i New York. 

Berømmelse og udødelighet

Verket som de besøkende på MOMA vil få se, "Forget Me Not", består av tre videoer. Videoene viser tre mennesker som søker berømmelse: Én storeter, én sverdsluker og én som knuser 27 takstein med hodet i løpet av ett minutt. De tre er i besittelse av hver sin verdensrekord i Guinness Rekordbok.

- Det som interesserte meg var at disse tre menneskene risikerer liv og helse i dette livet for å oppnå en slags udødelighet i minnene til publikum som ser dem.

Nedreaas ser dette som en fin, men også ironisk, ting - som viser hvor mye det betyr for folk å sette sitt merke på verden. Og det at hun er innkjøpt av selveste Museum of Modern Art gjør også henne mindre dødelig?

 

- Ja, det sa min gallerist også, og det er jeg veldig glad for.