Det forholdsvis lille Galleri Parken i Kaigaten var fylt til trengsel fredag kveld. Årsak: Inger Sitter beærer galleriet og Bergen med besøk av seg selv og sin kunst.

Inger Sitter er en av de aller største nålevende kunstnerne i Norge - for hun er bosatt i Norge nå, selv om hun fortsatt tilbringer deler av året i Antibes i Frankrike.

I går ble hun ønsket velkommen av en tydelig stolt Aslaug Kjær, innehaver av Galleri Parken, som kunne fortelle at det var Inger Sitters bilder som hadde knekket koden for henne når det gjelder abstrakt kunst.

Modernistisk tradisjon

Og så overtok kunsthistoriker Knut Sveen. Han guidet oss kort gjennom Inger Sitters virke som kunstner og plasserte henne i en videreføring av en modernistisk tradisjon.

- Det er få som fortsetter denne tradisjonen så klart som Inger Sitter, sa Dag Sveen.

Utstillingen i Galleri Parken viser 18 arbeider. Tre store malerier, syv monotypier (bare ett trykk av hver), og resten litografiske arbeider. Det betyr at det her er kunst for nær sagt enhver lommebok. Prisene spenner fra 3700 kroner for de rimeligste litografiske arbeidene opp til 150.000 kroner for maleriene. Det vil si: Et av maleriene er ikke til salgs. Det skal videre til en annen utstilling.

Det er også første gang Inger Sitter stiller ut monotypi, og allerede før den offisielle åpningen registrerte vi at to av dem var solgt.

Kontakt med lerretet

Knut Sveen roste Inger Sitter for arbeidene hun har valgt å vise oss i Bergen, og han trakk spesielt frem maleriene der han snakket om kontakten mellom kunstner og lerret:

- Når en kunstner virkelig får kontakt med sitt lerret, så svarer lerretet tilbake. Det oppstår en dialog, og det er det som så tydelig skjer når Inger Sitter maler, sa Sveen.

Inger Sitter var smilende fornøyd med mottakelsen i Bergen, og kvitterte for mottakelsen på denne måten:

- Jeg leste noe av Einstein i går som jeg passer godt for meg når jeg jobber: «Fri meg fra meg selv».