Eli Ertvaag, til høyre, åpner nytt kunstgalleri i Stavanger. I bakgrunnen den danske kunstneren Mikael Kvium, til høyre, i gang med å henge opp verkene sine sammen med Kim Brandstrup, til venstre, og vaktmester Johan Buch. Foto: Tommy Ellingsen
Samarbeidspartnerne mente hun var gal. Nå har Eli Lilleeng Ertvaag brukt 40–50 millioner kroner på å bygge et kommersielt kunstgalleri midt i oljekrisebyen Stavanger.
Det hamres og dunkes og fuges og skrus. Arbeidere i gule refleksjakker haster inn og ut av nybygget få timer før publikum skal inviteres inn til den første salgsutstillingen i det nybygde kunstgalleriet BGE Contemporary Art midt i Stavanger.
Midt oppi kaoset går Eli Lilleeng Ertvaag og smiler. Dette er hennes prosjekt. Så sent som i 2015 kjøpte hun en trang parkeringsplass mellom verneverdige bygninger og store trær for 13,5 millioner kroner av Telenor Eiendom. Onsdag åpnes et salgsgalleri på 600 kvadratmeter.
– Det er første gang det er bygget et så stort privat kommersielt galleri i Norge. Det blir butikk, håper jeg, sier Lilleeng.
Hun har ikke spart på noe.
– Bygget har kostet rundt 30 millioner kroner.
Gæren dame
Initialene BGE står for Brandstrup, Gillespie og Ertvaag, og nettopp ekteparet Kim Brandstrup og Marit Gillespie spiller en nøkkelrolle i prosjektet. De driver det veletablerte Galleri Brandstrup i Oslo, som eier halvparten av det nye driftsselskapet i Stavanger. Samarbeidet mellom ekteparet og Ertvaag startet på eiendommelig vis. Ertvaag kaller det et utslag av femtiårskrisen.
– Jeg var kunde hos dem. Så skulle de over her for å gjøre en utsmykning for fire og et halvt år siden. Kim hadde med sin kone og ville invitere meg på lunsj. Da vi satt og spiste lunsj, sa jeg at jeg hadde tenkt at vi skulle starte kunstgalleri sammen. Marit hadde kjent meg i 20 minutter. Jeg tror hun fikk lunsjen på tvers. Hun så ikke den komme. Jeg vet hun sa til noen venninner etterpå at jeg var den gærneste kvinnen hun noen gang hadde møtt, sier Ertvaag og ler.
Marit Gillespie bekrefter historien der hun står i lokalene og ser kunsten komme opp.
– Hun sa hun ville jobbe med oss, og sa hun skjønte det kom som en overraskelse, for «dere kjenner ikke meg». Jeg sa til Kim: Kom, nå drar vi hjem igjen, sier Gillespie.
Hun er vant til at kunder kan ha romantiske ideer om det glamorøse livet som gallerist, med vernissasjer og storstilte åpninger med kjente kunstnere.
– 90 prosent av det er ikke glam, sier Gillespie.
Likevel ga de Ertvaag en sjanse. Hun ble med og hjalp Galleri Brandstrup på utstillinger utenlands. Etter hvert åpnet de noen felles salgsutstillinger i tollboden i Stavanger. Det har gitt millionoverskudd i regnskapene for BGE Contemporary Art Projects de siste tre årene. Det er åpningen de ser. Fremover skal Galleri Brandstrup være døråpner og bringe sine kunstnere hit. Utstillingene skal likevel være annerledes enn dem i Oslo. Ertvaag medgir at hun gjerne skulle hatt 300.000 flere innbyggere i området, men håper interesserte samlere vil reise med kunstnerne hit. Hun medgir hun ikke har noen fasit, og er spent på besøket.
– Gjør vi det vi kan, 120 prosent, og kommer med ting vi synes er veldig bra, kan vi ikke gjøre så mye mer enn det, sier hun, men gjør det klart:
– Nå er vi ikke beskjedne. Det du kan få se her, er det samme du kan få se i København, London og New York.
«Once in a lifetime»
Ned trappene kommer den lokale arkitekten Hans-Olav Hansen fra Ramp arkitekter. Han mener dette har vært en drømmejobb.
– Det er «once in a lifetime». Det er ikke så mange som bygger dette her, sier han.
Utfordringen var at tomten var trang, og at mye av bygget måtte være under bakkenivå for ikke å skygge for verneverdige byggene rundt, samtidig som naturlig lys måtte slippe inn. Resultatet vekker begeistring hos oppdragsgiveren.
– Jeg synes dette bygget ble veldig fint. Da vi fikk lys på her om kvelden, kjørte jeg 17 runder i rundkjøringen bare for å se på. Jeg måtte le av meg selv. Skikkelig barnslig. Men ja, ja. Så barnslig er jeg, sier Ertvaag og ler igjen.
Selv om hun samarbeider med Galleri Brandstrup på driftssiden, er det hun alene som eier det nye bygget. Ektemannen Ole Ertvaag, som er en av oljebyens mest velstående menn gjennom sin rolle i oppkjøpsselskapet HitecVision, er ikke involvert.
– Ikke annet enn at han må heie. Jeg tror han har nok med det han holder på med. Han er tvunget til det. Men han har sin egen interesse, og det er bil, sier hun.
Stort navn
Nede i den store utstillingssalen jobber den kjente danske kunstneren Michael Kvium med å henge opp åpningsutstillingen.
– Det er fantastisk å være den første til å henge på disse veggene. Det er så jomfruelig, sier Kvium.
Oljemaleriene hans her inne er priset til mellom 60.000 og 800.000 kroner. Allerede har BGE Contemporary Art booket inn andre store navn, som Sverre Bjertnes og Bjarne Melgaard.
– Er det fortsatt et så kjøpesterkt publikum i oljebyen?
– Det håper jeg da for guds skyld, når jeg har bygd det her, sier Ertvaag.
Hun satser likevel på noen rimeligere tilbud. Ved inngangen skal det være en såkalt «printlab» der kunder skal kunne få trykk fra 4000 kroner og oppover.
– Jeg håper dette vil friste noen nye til kanskje å starte en samling, enten det er på grafikk eller på litografier.