image

Restaurert: Per Kleivas gigantmaleri på Ellingsrudåsen er blitt nytt. Den 82 år gamle kunstneren gikk opp på rampen for å ta arbeidet i øyesyn.Foto: Benedicte Nylund, Undervisningsbygg 

For førti år siden malte nesoddkunstner Kleiva og assistenten Terje Roaldkvam flere gedigne veggmalerier inne på Ellingsrudåsen skole.

Nå er de til sammen 370 kvadratmeter store maleriene, som strekker seg over veggene fra første til tredje etasje inne på skolen, restaurert for 750.000 kroner.

Ble overveldet

– Jeg føler meg som en rockemusiker. Den gleden elevene viser over skolen og kunsten her er helt overveldende, sa Per Kleiva etter nyavdukingen av verket sitt.

– Dette er imponerende, jeg finner ingen feil å sette fingeren på, fortsatte han.

Årlig brukes rundt to millioner kroner for å vedlikeholde de mer enn fem hundre kunstverkene på Oslos 177 skoler. Utsmykningen regnes som en viktig ingrediens i det å skape attraktive bygg.

  

Tre tusen skader

Undersøkelser for fire år siden viste at Kleivas utsmykning på Ellingsrud hadde såkalt «tilstand 3». Det er laveste score og indikerer en særdeles dårlig beskaffenhet.

Kunstverket hadde hele tre tusen små skader. I tillegg hadde det vært utsatt for noe hærverk og hadde sår etter et branntilløp.

Joanna Hench, som er skulpturkonservator med spesialfelt maleri på mur, uttalte likevel i forbindelse med arbeidet at kunstverket på Ellingsrudåsen skole hadde holdt veldig godt til å være malt rett på veggen på en skole hvor det er relativt høy slitasje.

Å vaske veggene forsiktig med mildt såpevann var det første Hench og hennes fire kollegaer Ingjerd Kleiva, Daniel Gillberg, Fredrik Song og Thomas Smestad gjorde.

Tidkrevende jobb

Da maleriet var helt rent startet den tidkrevende prosessen med å tette igjen hullene og deretter blande malingsfarge som ble helt lik veggen.

I dag framstår de veldige kunstverkene som flunkende nye etter den sirlige restaureringen.