image

Fabeldyr i bronse. Skulpturen er en gave fra kunstneren Sverre Koren Bjertnæs og Galleri Brandstrup.Prisantydning 100.000 – 120,000

Marianne Heske, Ida Ekblad, Sverre Koren Bjertnæs og Tone Vigeland er blant kunstnerne som donerer kunstverk til veldedighetsauksjonen på Kistefos-museet.

Kunst og kapital. I samarbeid med Kistefos-Museet på Jevnaker arrangerer stiftelsen Voss Foundation og samarbeidspartneren i Kenya Milgis Trust kunstauksjon Just Around the Next Corner kommende søndag. Utenriksminister Børge Brende åpner auksjonen og sesongen ved Kistefos-museet.

En dugnad for rent vann

Mange kunstnere, gallerister, rammemakere og designere bidrar. Noen av kunstnerne som gir gaver er: Marina Abramovicì, Sverre Koren Bjertnæs, Ida Ekblad, Elmgreen & Dragset, Magne Furuholmen, Marit Følstad, Tiril Hasselknippe, Marianne Heske, Gavin Jantjes, Olav Christopher Jenssen, Ole Jørgen Ness, Ørnulf Opdahl, Richard Prince, Mari Slaattelid, Tone Vigeland, Fredrik Værslev og Nico Widerberg,

Galleri Brandstrup, Galleri K, OSL contemporary, Galleri Standard og Galleri Riis Oslo / Stockholm er noen av galleriene som har bidratt med gaver. Det har også Sparebankstiftelsen DNB og gallerier fra Tyskland, Italia og Kenya. Auksjonen er unik i norsk sammenheng fordi den samler store internasjonale og norske kunstnere, gallerister og kunstsamlere som går sammen og donerer kunst.

Konkret prosjekt

Den suksessrike billedkunstneren Sverre Koren Bjertnæs gir et av sine fabeldyr i bronse, utstilt hos Galleri Brandstrup tidligere I år. Skulpturen har en prisantydning på 120.000-100.000 kroner. Bjertnæs sier han bidrar til auksjonen fordi prosjektet til Voss Foundation er konkret og målrettet.

- Det er viktig å bidra og det er et privilegium å kunne gi. Det er ikke så ofte billedkunstnere er med på noe slikt, men dette synes jeg er et godt

prosjekt, sier han til Aftenposten.

Veldedighet på norsk

Om å delta i en veldedighetsauksjon, sier han:- Dette er jo ikke så vanlig i Norge, men jeg tror det kommer mer av det også her, slik vi ser i andre europeiske land. J

eg synes en slik auksjon er noe helt annet enn veldedighetsball, der de rikeste skal sole seg i sin egen glans, sier han. Å gi et kunstverk er en fin måte å bidra på, sier han.

Inntektene fra auksjonen går til organisasjonen Voss Foundation og samarbeidspartneren Milgis Trust og deres arbeid med å skaffe rent drikkevann og bevare det unike økosystemet og dyrelivet i Samburu, Nord-Kenya.

Verdens nest største auksjonshus, Sotheby’s, sender Lord Poltimore for å være auksjonarius.

Nytt av året er at det også er flere afrikanske kunstnere representert med arbeider. Gavin Jantjes, kunstner og tidligere avdelingsdirektør ved Nasjonalmuseet, opprinnelig fra Sør-Afrika, bidrar med et arbeid. Samtidig har han involvert seg ved å henvende seg til andre afrikanske kunstnere.

Felles løft

Kunsthistoriker Cecilie Malm Brundtland er en av initiativtagerne til auksjonen, og hun er svært fornøyd med kunstverkene som er donert.

- Ingen av dem vi har spurt, har sagt nei, og det er ikke kunstverk hentet nederst i skuffen, sier hun. Det er høy kvalitet på alle arbeider. Vårt mål er å få inn mellom 3 og 4 millioner kroner. Dette er ett stort felles løft fra kunstnere, gallerister og mange andre støttespillere som stiller opp gratis, sier hun.

Voss Foundation og Kistefos-museet arrangerte en tilsvarende auksjon i 2011 og fikk da inn 4,2 millioner kroner som gikk til brønnprosjektene i Kenya.

- Det er jo ikke vanlig med veldedighetsauksjoner I Norge, så det er litt skummelt, men jeg har bare møtt velvilje og positive holdninger i kunstmiljøet. Dette er vinn-vinn, sier Cecilie Malm Brundtland i Voss Foundation.

Kunstverkene kan sees hos Blomqvist Kunsthandel frem til lørdag.