image

Fremragende kunstner: Inger Sitter vinner Fylkeskulturprisen 2014 for sin lange og prestisjetunge karriere som billedkunstner. Foto: Kjell A Olsen, adresseavisen

Inger Sitter får Fylkeskulturprisen 2014 for sin innsats som kunstner. Fylkesordfører Tore O. Sandvik begrunner valget i at Sitter har vært en pioner innenfor norsk billedkunst.

Fylkeskulturprisen 2014 tildeles Inger Sitter for hennes fremragende kulturelle innsats som billedkunstner, opplyses det om i en pressemelding.

Sør-Trøndelag fylkeskommune har siden 1976 tildelt en kulturpris for fremragende kulturell innsats. Prisen skal gå til personer eller organisasjoner som er bosatt i fylket eller med en annen sterk tilknytning til fylket. Prisen er 50.000 kr og en glasskulptur utformet av Cathrine Maske.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) forteller at Sitter fikk prisen fordi hun er en bauta innenfor norsk kunst. Videre sier han at Sitter hele tiden har hatt en ruvende rolle i norsk kunstliv;

–Inger Sitter er Norges største, nålevende, kvinnelige kunstner.

Et stort talent

Sitter ble født i Trondheim i 1929 og debuterte i Trondhjems Kunstforening som 13-åring. Da hun var 15 år ble hun tatt opp ved Statens Kunstakademi i Oslo. Kunstneren er kjent for abstrakte malerier inspirert av natur. Hun markerte seg på 1950-tallet som en av Norges mest internasjonalt orienterte kunstnere. Hun utviklet et abstrakt formspråk og sto i en viss opposisjon til den rådende, tradisjonelle smak i norsk kunstliv. Sammen med sin daværende ektemann Carl Nesjar, kom hun inn i et samarbeid med Picasso, som blant annet resulterte i utsmykningen av det nye Regjeringskvartalet på slutten av 50-tallet, der Sitter også hadde egne veggarbeider.

Bidragsyter og debattant

Sitter har også vært sterkt engasjert i det kulturpolitiske arbeidet med å bedre kunstnernes kår, og hun har vist stort sosialt engasjement gjennom en rekke tillitsverv innen kulturlivet.

–Hun har vært en pådriver for kunstnernes kår og hun har tatt samfunnsansvar, sier Sandvik om kunstneren.

Billedkunstneren har også vært engasjert i Trondheim Kunstmuseum og har blant annet stilt seg kritisk til flere forhold der. Sammen med Håkon Bleken, som vant Fylkeskulturprisen i 1976, har Sitter bidratt med en stor kunstgave til Trondheim Kunstmuseum. TKM Gråmølna er permanent utstillingsplass for Bleken og Sitters arbeider og skal bidra til å reflektere denne samlingen sin posisjon og verdi. Denne kunstgaven vekket imidlertid kontrovers, og Sitter krevde milliongaven tilbake fordi hun mente at museet ikke forvaltet gaven slik de hadde blitt enige om.